top of page
  • Unboxholics-ATGG

Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον λακκούβας


Τρόποι για πιο αποδοτική συντήρηση δρόμων

Η Έλληνες έχουν μεγάλη εμπειρία στο θέμα λακκούβας στους δρόμους, ωστόσο δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα. Στο Πανεπιστήμιο του Βατερλώ στον Καναδά αναρωτιόντουσαν ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην απόφαση να προχωρήσει ή όχι η αποκατάσταση ορισμένων δρόμων. Για παράδειγμα, ένας δρόμος από τον οποίο δεν περνούν πολλά αυτοκίνητα δεν παίρνει προτεραιότητα στις επισκευές όταν βγαίνει το συνεργείο για την αποκατάσταση. Μέχρι τώρα αυτές τις αποφάσεις τις λάμβαναν άνθρωποι με όλα τα μειονεκτήματα που μπορεί να σημαίνει αυτό (κακή κρίση, προσωπικά συμφέροντα κλπ).

Έτσι στο πανεπιστήμιο ανέπτυξαν μία τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μπορέσει να κάνει την αποκατάσταση του δρόμου μια πιο αποδοτική διεργασία, ενώ στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για συντήρηση και επισκευές γεφυρών και κτιρίων. Πως δουλεύει λοιπόν;

Μέσω εικόνων οι οποίες καταγράφονται από υπηρεσίες όπως το Google Street View ή ακόμα και από φωτογραφίες από τους υπαλλήλους των δήμων, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει και να καταγράψει προβλήματα όπως λακκούβες, ρωγμές και ελαττώματα. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη εκτίμηση κόστους και έγκαιρη αποκατάσταση, πριν το πρόβλημα γίνει μεγαλύτερο.

``Αν οι κυβερνήσεις έχουν αυτήν την πληροφορία, μπορούν να σχεδιάσουν καλύτερα το χρόνο αποκατάστασης ενός συγκεκριμένου δρόμου και να το κάνουν με χαμηλότερο κόστος. Η ανάλυση είναι έγκυρη επειδή δε συμπεριλαμβάνεις την υποκειμενική άποψη διαφορετικών ανθρώπων που βλέπουν υπό διαφορετικό πρίσμα τα δεδομένα.

– John Zelek, καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Βατερλώ

5 views0 comments
bottom of page