Αστρονόμοι παρατήρησαν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο
Η σκοτεινή ύλη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του διαστήματος για τους επιστήμονες το οποίο μάλλον θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για πολύ καιρό ακόμα. Ο λόγος που αποκαλείται σκοτεινή είναι επειδή δεν εκπέμπει καθόλου φως, για αυτό δεν την έχουμε παρατηρήσει ποτέ άμεσα, αλλά γνωρίζουμε την ύπαρξη της από τον τρόπο που επιδρά σε αστέρια, πλανήτες και ολόκληρους γαλαξίες. Συγκριτικά η σκοτεινή ύλη αποτελεί το 27% όλης της μάζας και της ενέργειας στο σύμπαν ενώ η συμβατική ύλη από την οποία αποτελούμαστε και εμείς μόλις το 5%.
Μέχρι πρόσφατα κάθε γαλαξίας που παρατηρήσαμε είχε κάποια ποσότητα σκοτεινής ύλης μέσα του. Σε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, της οποίας ηγήθηκε ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας του Yale, Pieter van Dokkum, ανακαλύφθηκε σε απόσταση εκατομμυρίων ετών φωτός από την Γη ένας γαλαξίας ο οποίος έχει ελάχιστη ή και καθόλου σκοτεινή ύλη. Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την γένεση των γαλαξιών και την ποσότητα σκοτεινής ύλης σε αυτούς. Ο NGC 1052–DF2, ο γαλαξίας χωρίς καθόλου σκοτεινή ύλη, έχει περίπου την ίδια μάζα και μέγεθος με την Γη αλλά 200 φορές λιγότερα αστέρια και η ποσότητα σκοτεινής ύλης σε αυτόν είναι 400 φορές λιγότερη από αυτήν που περίμεναν να συναντήσουν οι ερευνητές.
Η εύρεση ενός τέτοιου γαλαξία σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο και ένα ορόσημο για την κατανόηση της σκοτεινής ύλης, γιατί η μη εύρεση σκοτεινής ύλης σε ένα γαλαξία εμμέσως υπονοεί την ύπαρξη του φαινομένου, γεγονός που ίσως αλλάξει κάποια επιστημονικά δεδομένα.