Ο βασιλιάς της entry-level κατηγορίας;
Ωραίες οι high-end κάρτες γραφικών, δυνατές οι μάχες στη mid-range κατηγορία μεταξύ των δύο εταιριών, αλλά η σφαγή έπαιρνε, παίρνει και θα παίρνει μέρος στην entry level κατηγορία. Εκεί που αντικειμενικά η AMD έβγαινε σχεδόν πάντα κερδισμένη. Η Nvidia φέτος μπαίνει εξαιρετικά δυναμικά στην κατηγορία και δίνει στην αγορά δύο πολύ ελκυστικές προτάσεις, την GTX 1050 και GTX 1050 Ti. Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε η Nvidia GTX 1050 Ti δια χειρός MSI.
Δε θα μείνω καθόλου στη συσκευασία μιας και πάνω κάτω όλες οι MSI κάρτες που σας έδειξα φέτος έχουν παρόμοιο πακετάρισμα. Περνάω στην ίδια την κάρτα. Φλερτάρω με το να γίνω γραφικός τόσες φορές που το έχω αναφέρει, αλλά συνεχίζω να θέλω τις κάρτες τις MSI να διαφέρουν λιγάκι σχεδιαστικά μεταξύ τους. Όχι πολύ, λιγάκι. Εδώ για άλλη μια φορά έχουμε τον ίδιο επιθετικό σχεδιασμό στα γνωστά χρώματα του κόκκινου και του μαύρου. Κόκκινες LED λυχνίες βρίσκονται στην πρόσοψη της κάρτας, ενώ στο πλάι φωτίζει το logo της MSI. Στο σύστημα ψύξης το παρών δίνει κλασσικά το Twin Frozr VI, το οποίο αποτελείται από δύο 9 εκατοστών ανεμιστήρες με πολλαπλά πτερύγια διασποράς. Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης του chip, ένας heat pipe είναι αρκετός για να κρατήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες την κάρτα. Αν και οι reference εκδόσεις δεν απαιτούν επιπλέον τροφοδοσία από το τροφοδοτικό, η έκδοση της MSI απαιτεί σύνδεση ενός 6-pin καλωδίου. Η maximum κατανάλωση που είδα εγώ στρεσάροντας την κάρτα ήταν τα 72Watts.
Τώρα όσον αφορά το θόρυβο και τη θερμοκρασία, η κάρτα στις δικές μου δοκιμές δεν ξεπέρασε του 68 βαθμούς, ενώ μου φάνηκε εξαιρετικά αθόρυβη. Ίσως η πιο αθόρυβη κάρτα σε maximum λειτουργία. Backplate στο PCB δεν υπάρχει και εντάξει…σε αυτό το εύρος τιμής είναι αναμενόμενο. Η κάρτα στη motherboard καταλαμβάνει δύο slots και από πλευράς συνδεσμολογίας χαρίζει μια DVI-D, μία HDMI 2.0b έκδοσης και μία Display Port 1.4 θύρα. Για την ιστορία οι GTX 1050 και 1050 Ti δεν υποστηρίζουν SLI διάταξη, ωστόσο μπορείτε να συνδέσετε ταυτόχρονα τρεις οθόνες.
Η GTX 1050 Ti κάνει χρήση του GP107 chip της Pascal οικογένειας της Nvidia το οποίο είναι και το πρώτο της εταιρίας κατασκευασμένο με την αρχιτεκτονική των 14nm. Επίσης είναι και η πρώτη φορά που chipset της Nvidia φτιάχνεται από τη Samsung και όχι από την TSMC. Η κάρτα ενσωματώνει 4GB GDDR5 video μνήμης με 128-bit στο memory bus και bandwidth 112GB/sec. Το ρολόι της μνήμης χτυπάει στα 7008MHz και του πυρήνα στο overclock mode αγγίζει τα 1430MHz. Το chip ενσωματώνει 768 cuda cores, 48 TMUs και 32ROPs. Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα DirectX 12, το Vulcan API και το OpenGL 4.5 και φυσικά το παρών δηλώνουν τεχνολογίες της Nvidia όπως το GPU Boost 3, G-Sync και άλλα.
Στα του overclocking η Nvidia στο συγκεκριμένο chip έχει θέσει όριο τα 2000MHz. Εγώ κατάφερα χωρίς bugs να την φτάσω στα 1900MHz βλέποντας περίπου 7-8% αύξηση στις επιδόσεις. Ωστόσο στις καρτέλες των δοκιμών που παρακολουθείτε, το overclocking απουσιάζει.
Ένα γενικό σχόλιο που μπορώ να κάνω όπως είδατε και από τα benchmarks, είναι ότι η GTX 1050 Ti είναι μία εξαιρετική επιλογή για τα entry level συστήματα, χαρίζοντας πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις άνω των 30, 40 και 50 fps στη 1080p ανάλυση. Σε μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού η υλοποίηση της GTX 1050 Ti της MSI κοστίζει $199 και για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω με τι τιμή θα περάσει τα δικά μας σύνορα. Για πείτε μου τις δικές σας απόψεις. Πως σας φαίνεται η καινούρια κάρτα της Nvidia; Θα επενδύατε;
ΠΗΓΕΣ: unboxholics.com